Piotr Pietras jest wśród 19 półfinalistów Mistrzostw Świata Sommelierów. Konkurs organizowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) odbywa się w Antwerpii. Półfinaliści zostali wyłonieni spośród 66 uczestników zgłoszonych do zawodów, z których każdy ma na koncie tytuł mistrza sommelierów w swoim kraju. Trzech finalistów poznamy wczesnym popołudniem w piątek, 15 marca, a zaraz potem rozpocznie się finał mistrzostw, otwarty dla publiczności. Zwycięzca zostanie ogłoszony w piątek późnym popołudniem.
W półfinale oprócz Piotra znaleźli się: Martin Bruno (Argentyna), Avril Loïc (Australia), Antoine Lehebel (Belgia), Pier-Alexis Soulière (Kanada), Reeze Choi (Chiny), Nina Jensen (Dania), David Biraud (Francja), Marc Almert (Niemcy), Julie Dupouy-Young (Irlandia), Satoru Mori (Japonia), Wataru Iwata (Japonia), Raimonds Tomsons (Łotwa), Martynas Pravilonis (Litwa), Andrea Martinisi (Nowa Zelandia), Julia Scavo (Rumunia), Aleksandr Rassadkin (Rosja), Vuk Vuletic (Serbia) i Fredrik Lindfors (Szwecja).
Mistrz Polski z 2016 roku walczy po raz pierwszy o tytuł najlepszego sommeliera świata. Stowarzyszenie aktywnie wspierało go w przygotowaniach do zawodów. W roli trenera zaangażowany został Jess Kildetoft MS, który opracował dla Piotra specjalny plan, a sesje treningowe odbywały się w Wielkiej Brytanii, Danii oraz w Polsce, przy wsparciu członków SSP.