13.02.2023
Rusza piąta edycja konkursu Wino na Medal, organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wyselekcjonowane wina, które mają szansę zdobyć medale w sommelierskim konkursie  można zgłaszać do 8 maja. W konkursie mogą brać udział wina dostępne w gastronomii, a także produkty dystrybuowane... czytaj więcej
17.10.2022
Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022. W finale zawodów pokonał Aleksandrę Harabasz z krakowskiej Bottiglierii, a trzecie miejsce zajęła Iwona Hereda pracująca od kilku lat na Cyprze w hotelu Four Seasons w Limassol.... czytaj więcej
22.09.2022
Arkadiusz Kurowski z warszawskiej restauracji Flaming & Co. jest zwycięzcą kolejnego konkursu regionalnego Grand Prix organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Gdańsku w formule Blind Tasting. Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a na trzecim znalazł się... czytaj więcej
15.09.2022
Do dystrybucji na polskim rynku trafi ponad 160 000 butelek oznakowanych medalowymi naklejkami – znakiem wyróżnienia przyznanego w konkursie Wino na medal. Medalowe wina można będzie znaleźć zarówno na półkach wszystkich formatów sklepów, jak w kartach restauracji czy wine barów.      W czwartej... czytaj więcej
06.09.2022
Zwycięzcą pierwszego Gran Prix Food & Wine w Katowicach został Łukasz Górski z restauracji Butchery and Wine w Warszawie. Drugie miejsce w konkursie zajął Bartek Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa, na trzecim miejscu znalazł się Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co w Warszawie... czytaj więcej
15.07.2022
Sommelierzy z całej Polski mają szansę sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w regionalnych zawodach tematycznych. Jesienią Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizuje konkursy Grand Prix w Katowicach (4 września), Gdańsku (18 września) i Szczecinie (4-5 listopada). W zawodach może wziąć udział... czytaj więcej
09.06.2022
160 win wzięło udział w czwartej edycji konkursu Wino na Medal organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Jury przyznało 7 medali złotych, 33 srebrne i aż 48 brązowych. Złoto zdobyły: Piper-Heidsieck Cuvee Brut – United Beverages S.A. Anchorage "Florals "Sauvignon Blanc, Nowa... czytaj więcej
06.06.2022
Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa. W XXI edycji... czytaj więcej

Nasi partnerzy