Trzy zespoły sommelierów ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich obsługiwały Ferment Show - galową kolację, którą zorganizowały 1 grudnia magazyn Ferment i Winicjatywa w warszawskim Pałacu Sobańskich. Zespoły z Warszawy, Trójmiasta i Poznania rywalizowały w plebiscycie na najtrafniej dobrane do dań wino. W głosowaniu przeprowadzonym wśród gości kolacji wygrał zespół z Warszawy pod wodzą Kajetana Zalewskiego w składzie: Jerry di Gregorio, Mateusz Podgórski i Rafał Borys. Drugie miejsce zajęła ekipa z Trójmiasta, a tylko jeden głos mniej dostali sommelierzy z Poznania.
Pięciodaniową kolację na 100 osób przygotowali czołowi szefowie kuchni młodego pokolenia: Piotr Hadula (SPOT, Poznań), Flawia Borawska (Opasły Tom, Warszawa), Jakub Hamankiewicz (Affogato, Łódź), Przemysław Błaszczyk (Mañana / Novo, Katowice) i Daniel Zawalich (Amber Room). Wino do każdego z dania z wyjątkiem deseru dobierał każdy z trzech zespołów sommelierskich, goście mieli więc okazję czterokrotnie porównać zaproponowane połączenia i wybrać najlepsze, głosując na przygotowanych formularzach po zakończeniu kolacji. Najwięcej głosów otrzymało połączenie Rieslinga 2017 z Winnicy Turnau, zaproponowane przez ekipę warszawską, z kopytkami dyniowymi z serowym sosem, koperkiem i amaretti, autorstwa Flavii Borawskiej.
Koordynatorem sommelierów podczas gali był Dawid Sojka. Wszystkie ekipy zebrały doskonałe recenzje od gości i organizatorów kolacji za bezbłędny serwis i profesjonalizm. Gratulacje!
Pełny skład zespołów sommelierskich na Ferment Show:
Warszawa:
Kajetan Zalewski (head grupy), AleWino
Jerry di Gregorio, La Barbatelle
Mateusz Podgórski, Hotel Bonifacio
Rafał Borys, Hotel Bonifacio
Trójmiasto:
Tomasz Kalenik, (head grupy), Winers
Robert Komosa, Mondovino, Umiemwwino.pl
Łukasz Chwojnicki, Sztuczka
Marcin Łysakowski, ThaiThai
Poznań:
Marcin Krzystolik (head grupy), Winiarnia pod Czarnym Kotem
Arkadiusz Kurowski, Flaming & Co
Łukasz Giżelski, Bidfood Farutex
Krzysztof Królczyk, Wineonline