Sommelier z Lublina, Jarosław Baranowski, zwyciężył w czwartej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Został jednocześnie tegorocznym Mistrzem Polski Młodych Sommelierów. W finale zawodów z Baranowskim walczyli Iwona Hereda, reprezentująca Cypr, oraz Stefan Klettner, austriacki sommelier pracujący w Kopenhadze.
W trzydniowych zawodach rozgrywanych w warszawskim Airport Hotel Okęcie startowało 23 sommelierów: 15 zawodników z Polski oraz reprezentanci Francji, Austrii, Portugalii, Norwegii, Estonii, Łotwy, Węgier i Cypru. Kryterium udziału w konkursie był wiek poniżej 30 lat.
Finał przed publicznością na scenie poprzedziły zamknięte dla obserwatorów eliminacje dla polskich zawodników, a następnie półfinały, w których uczestniczyło 6 zawodników z Polski i wszystkich
8 zgłoszonych uczestników z zagranicy. Wśród zadań na dwóch pierwszych etapach zawodów znalazły się z test z wiedzy o winie, degustacja win w ciemno, identyfikacja mocnych alkoholi, czy dobór wina do jedzenia.
Finał na scenie przed publicznością rozpoczął się od części degustacyjnej. Zawodnicy mieli podać pełny opis wina w dwóch kieliszkach, w których znalazły się francuskie beaujolais oraz hiszpańska biała rioja. W kolejnym zadaniu degustacyjnym dostali do zidentyfikowania koniak, armaniak i rum. Mimo poprawnie wykonanych opisów żadnemu z finalistów nie udało się podać właściwych nazw win i mocnych alkoholi. Część praktyczna weryfikowała umiejętności serwisowe, a także refleks i sommelierską wyobraźnię, kiedy zawodnik miał za zadanie zaproponować gościom będącym w podróży dookoła świata pięciodaniowe menu z winem z różnych regionów. Najbardziej kreatywnyi spójny w ostatniej konkurencji okazał się Baranowski, który rekomendował menu oparte na winach i lokalnych potrawach z regionów Europy Środkowo-Wschodniej.
W trakcie finałów ogłoszony został także zwycięzca osobnej klasyfikacji. Na podstawie liczby punktów uzyskanych w trzech ostatnich zawodach sommelierskich o randze mistrzowskiej wyłoniony został reprezentant Polski w konkursie Best Sommelier of Europe 2024 w Belgradzie. Będzie nim Tomasz Żak z warszawskiego wine baru Kontakt, tegoroczny Mistrz Polski Sommelierów.
Zawodom towarzyszyły seminaria i komentowane degustacje z udziałem partnerów Mistrzostw: Château Purcari, Les Grands Chais De France, The Macallan, Wines of Germany, California Wines, TiM S.A., National Wine Agency of Georgia, Foods & Wines from Spain oraz Wines of Portugal.
LISTA WIN KONKURSOWYCH
ELIMINACJE
degustacja w ciemno
Furmint, Patricius, Tokaj, Węgry, 2021
identyfikacja 3 win i znalezienie cechy wspólnej
Dopff Crémant D'alsace Blanc De Noire Brut 2018, Alsace, Francja
Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2021, Colchagua Valley, Chile
Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2022, Pfalz, Niemcy
identyfikacja alkoholi
Vermouth Rosso Benini, Włochy
Cynar Ricetta Originale, Włochy
Branca Menta, Włochy
Grappa di Barolo Gaja, Włochy
Brandy Ximenez-Spinola, Hiszpania
część praktyczna
Araldica Moscato D'asti 2022, Piemont, Włochy
Piwnice Półtorak Somm’s Selection 2022, Region Podkarpacki, Polska
PÓŁFINAŁY
degustacja w ciemno
Tilia Estate Pinot Noir 2021, Vipava Valley, Słowenia
identyfikacja 3 win
Brundlmayer Terrassen Gruner Veltliner 2022, Kamptal, Austria
Martin Codax Albarino 2022, Rias Baixas, Hiszpania
Alois Lageder Pinot Grigio 2022, Alto Adige, Włochy
identyfikacja alkoholi
Mezcal Joven Planta Santa, Meksyk
Tequila Blanco Reserva 1800, Meksyk
Rum Blanco Supremo Brugal, Dominikana
Armagnac Blanche Delord, Francja
Maraschino Originale Luxardo, Włochy
część praktyczna
Long Barn Reserve Cabernet Sauvignon 2021, California, Usa
FINAŁ
degustacja w ciemno
Marcel Lapierre Morgon 2022, Beaujolais, Francja
Baigorri Blanco Fermentado En Barrica 2018, Rioja, Hiszpania
identyfikacja alkoholi
Cognac v.s. Beauceant, Francja
Armagnac v.s. Havion-Ehny, Francja
Rum Doblemente Anejado Brugal, Dominikana
część praktyczna
Bisol Belstar Prosecco, Veneto, Włochy
Dignitat Cava Brut Nature, Penedes, Hiszpania
Champagne, Lété-Vautrain Brut 204, Champagne, Francja
Le Clarence de Haut-Brion 2010, Pessac-Léognan, Francja