Arkadiusz Kurowski z warszawskiej restauracji Flaming & Co. został zwycięzcą pierwszego Grand Prix Sommelierów Lubelszczyzny. W zawodach zorganizowanych w restauracji Tinto w Lublinie mogli brać udział sommelierzy z całej Polski. Z dziesięciu startujących w zawodach do finału weszli oprócz Kurowskiego Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy, który zajął ostatecznie drugie miejsce oraz Piotr Dyjak z Galerii Trunków w Lublinie, kończący konkurs na trzecim miejscu.
Finaliści mieli za zadanie zaserwować wino musujące, wykazać się umiejętnością doboru win do zaproponowanego menu, zdegustować w ciemno wina i mocne alkohole, a także poprawić błędnie opracowaną kartę win oraz zidentyfikować trzy białe wina i znaleźć ich wspólną cechę.
Konkursowi towarzyszyły targi wina. Patronem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
Zawody w Lublinie były ostatnią próbą przed Mistrzostwami Polski Sommelierów, które odbędą się 24 października w Warszawie.