Zawód sommeliera zyskuje na znaczeniu i rośnie liczba osób, które chcą sformalizować swój status, związany często z pracą w branży gastronomicznej lub konkretnie w branży wina. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich regularnie organizuje w różnych częściach Polski egzaminy prowadzące do uzyskania tytułu profesjonalnego sommeliera. Najbliższy egzamin zaplanowany jest na 9 marca w Poznaniu.
Kandydaci do tytułu będą odpowiadali na kilkadziesiąt pytań w teście teoretycznym, napiszą esej i będą musieli sprostać zadaniom praktycznym, jak serwis czy degustacja w ciemno win i mocnych alkoholi. Część zadań będzie wymagała odpowiedzi w języku angielskim. Do tej pory spośród 290 członków, tytułem Sommeliera Profesjonalnego Stowarzyszenia Sommelierów Polskich mogą pochwalić się jedynie 62 osoby.
Egzamin odbędzie się w salach poznańskiego obiektu Młyńska12. o godz. 10:00. Do udziału zgłosiło się dziewięć osób.
Egzaminowi towarzyszy seminarium z degustacją dla członków SSP, zorganizowane przez partnera wydarzenia, firmę Fine Wine. Tematem przewodnim będą wina pochodzące z Jury. Spotkanie poprowadzi head sommelier, Kacper Woźniak, początek o 12.00.
Chętnych do uczestnictwa w seminarium prosimy o przesłanie zgłoszenia do Adama Tomczaka - Przedstawiciela Regionalnego SSP na adres: wielkopolskie@sommelierzy.pl.
W związku z ograniczoną liczbą miejsc o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.
Partnerami wydarzenia są
Cisowianka Perlage http://www.cisowianka-perlage.pl/
Młyńska 12 https://mlynska12.pl
oraz Fine Wine www.fine-wine.pl, https://www.facebook.com/salonyfinewine