Zapraszamy na warsztaty i prelekcje na stoisku „Ameryka od Kuchni” podczas 4. Kongresu Szefów Kuchni 9 października br. w hali Expo XXI. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich jest partnerem wydarzenia.
Dla szefów kuchni i sommelierów odwiedzających stoisko organizatorzy przygotowali degustację win z Kalifornii oraz pochodzących z różnych regionów Stanów Zjednoczonych produktów spożywczych, takich jak wołowina, ryby, czy bataty.
Amerykańska kuchnia jest w stanie permanentnej rewolucji. Na wschodnim i zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych każdego miesiąca powstają restauracje wyznaczające nowe kulinarne tredny. Dbałość o jakość produktu jest na najwyższym poziomie. Wyjątkowej jakości ryby i owoce morza, doskonała wołowina, owoce, warzywa, zioła z ekologicznych upraw to dziś w USA standard.
Kalifornijskie winiarstwo nie pozostaje w tyle za kulinariami. Zrównoważona uprawa winnic, innowacyjne podejście do produkcji win i zrywanie z utartymi schematami cechuje zdecydowaną większość winiarni na Zachodnim Wybrzeżu. Producenci przykładają też coraz większą wagę do łączenia win z jedzeniem, a kalifornijskie sauvignon, chardonnay, pinot noir, czy cabernety stają się z roku na rok coraz bardziej food friendly.
Na stoisku „Ameryka od Kuchni” odbędą się trzy warsztaty łączenia wina i potraw, w czasie których wybitny ekspert winiarski, Tomasz Prange Barczyński („Ferment. Pismo o winie”) zapozna uczestników z tajnikami udanych par kalifornijskich win i potraw przygotowanych ze składników pochodzących ze Stanów Zjednoczonych. Dziennikarz wygłosi również prelekcję ze sceny głównej „Wino w kalifornijskiej restauracji – ekologia, innowacja, sprzedaż”.
Szczegóły i rejestracja gości pod adresem: https://amerykaodkuchnikongres2019.evenea.pl/
Wystawcy: California Wines, US Beef, US Meat, Alaska Seafood, North Carolina Sweet Potatoes, USA Dry Pea and Lentils Council.