Rozpoczyna się 6. edycja konkursu Wino na Medal. Producenci i importerzy mogą zgłaszać do oceny profesjonalistów dowolną liczbę produktów i zdobywać wyróżnienia w różnych kategoriach. W odpowiedzi na rynkowe trendy komisja konkursowa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich powiększyła liczbę kategorii o wina odalkoholizowane oraz produkty o obniżonej zawartości alkoholu.
Próbki produktów będą przyjmowane do 10 maja. Obrady jury i degustację zaplanowano na 17 maja, a 3 dni później zostaną ogłoszone wyniki. W konkursie mogą brać udział wina dostępne w gastronomii, a także produkty dystrybuowane w sklepach. Do udziału zaproszeni są importerzy, dystrybutorzy, producenci oraz sklepy, które same selekcjonują i sprowadzają wina. Uzyskane wyróżnienia mogą wykorzystywać w promocji swoich produktów m.in. znakując butelki odpowiednim symbolem – medalem złotym, srebrnym lub brązowym. Medal w konkursie to skuteczne narzędzie w promocji swojego portfolio i szansa na zwiększenie sprzedaży.
Medale będą przyznawane po raz pierwszy aż w 5 kategoriach:
- wina spokojne: białe, różowe, czerwone
- wina musujące: białe, różowe, czerwone
- wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone
- wina odalkoholizowane
- wina o obniżonej zawartości alkoholu.
Nadesłane na konkurs butelki oceniane są w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. W komisji konkursowej znajdą się sommelierzy, eksperci winiarscy, a także dziennikarze zajmujący się tematem wina i gastronomii.
Produkty można zgłaszać do po linkiem: https://sommelierzy.pl/sites/default/files/regulamin_wnm_2024.pdf
Regulamin jest dostępny pod linkiem: https://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy-wnm
Lista wyróżnionych produktów zostanie opublikowana 20 maja na stronie internetowej www.sommelierzy.pl oraz w kanałach social media (Facebook i Instagram).
Stałym partnerem projektu jest XBS Prolog, który wspiera organizatorów w logistyce konkursu oraz zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania wina.