Zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023 jest Sebastian Giraldo Makovej z Węgier, ambasador winiarni Sauska. Tegorocznym Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął w zawodach drugie miejsce. Na trzecim, zamykając listę finalistów zawodów, znalazł się Bartosz Nowakowski, sommelier bydgoskiej restauracji Czosnek i oliwa. Mistrzostwa Polski odbywały się po raz pierwszy w formule międzynarodowej, a w jury znaleźli się sędziowie z Węgier, Islandii, Mołdawii i Litwy.
W zawodach startowało łącznie 37 zawodników, w tym pięciu sommelierów z zagranicy: Dumitru Coslet z Mołdawii, Edgaras Kazokaitis z Litwy, Manuel Schembri z Islandii, Taku Iguro z Japonii i Sebastian Giraldo Makovej z Węgier. Konkurs miał trzy etapy: w eliminacjach startowali wyłącznie polscy zawodnicy, do półfinału awansowało siedmiu z nich i na tym etapie dołączyli do nich uczestnicy z zagranicy. Trzech najlepszych sommelierów walczyło o tytuł mistrza na scenie przed publicznością. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, degustowali wino i alkohole w ciemno, mieli za zadanie dobrać pasujące do win regionalne dania. Sporą trudnością był też serwis małej butelki wina tak, by całe wino zostało rozlane równo na trzy kieliszki. Zadania półfinałowe sprawdzały wszystkie umiejętności sommeliera. Oprócz 60 pytań teoretycznych zawodnicy musieli się zmierzyć z opisową degustacją jednego wina, a następnie trzech różnych win i znalezieniem dla nich punktu wspólnego, a także degustacją pięciu bezbarwnych alkoholi. Mieli też znaleźć błędy w liście win, a z tych zapisanych poprawnie stworzyć adekwatne pięciodaniowe menu. Część serwisowa dotyczyła podania wina musującego i lekkiego czerwonego, schłodzonego w coolerze
z lodem, a także pomysłu na organizację koktajlu dla francuskich turystów.
W finale podczas degustacji w ciemno zawodnicy mieli za zadanie rozpoznać wybitne Château Latour (Pauillac) i Château Haut-Brion – oba z rocznika 1999 i trzy gewürztraminery. Mimo szczegółowych
i poprawnych opisów w wykonaniu wszystkich trzech finalistów, żadnemu nie udało się zgadnąć, co dokładnie znajduje się w kieliszkach, choć Tomasz Żak jako jedyny rozpoznał bordeaux w zadaniu
z czerwonymi winami. W części praktyczniej finaliści musieli w ciągu niespełna kwadransa obsłużyć na scenie cztery stoliki gości, przy których zasiedli sędziowie i goście specjalni. Każdy z zawodników miał do pomocy początkującego sommeliera, w którego rolę wcielił się Mistrz Polski z 2019 roku, Maciej Łyko. Sędziowie sprawdzali więc umiejętność współpracy, delegowania zadań, a także zachowanie przed gośćmi w zaskakujących sytuacjach, związanych m.in. z błędami niedoświadczonego commis sommeliera. Jedynie Sebastiano Giraldo udało się zmieścić w czasie i obsłużyć wszystkie stoliki, sprawnie zarządzając pomocnikiem.
„Poziom zadań nie odbiegał od tego na mistrzostwach Europy czy świata, a zawodnicy byli przygotowani bardzo dobrze”, mówi Kamil Wojtasiak, przewodniczący jury. „Polscy sommelierzy pokazali, że mają bardzo duże umiejętności i z roku na rok poziom ich wiedzy jest coraz wyższy. To wymaga od sędziów większej pracy przy przygotowaniach do Mistrzostw, dlatego w tym roku zawodnicy mierzyli się z największą liczbą zadań w historii zawodów. Oglądanie ich występów na każdym etapie było bardzo przyjemną pracą.”
Zawodom towarzyszyły seminaria i komentowane degustacje z udziałem partnerów mistrzostw: Château Purcari, Les Grands Chais De France, The Macallan, Wines of Germany, California Wines, TiM S.A., National Wine Agency of Georgia, Foods & Wines from Spain oraz Wines of Portugal. Trzydniowy konkurs był organizowany po raz pierwszy w warszawskim Airport Hotel Okęcie.
lista win konkursowych:
ELIMINACJE
degustacja w ciemno
Chablis 1er Cru Fourchaume, La Chablisienne, Francja 2014
alkohole
Calvados D’Estou Fine, Francja
Cydr Wytrawny, Filomelos, Polska
Sherry Oloroso, Almirante, Marques del Real Tesoro, Jerez, Hiszpania
Pisco Reservado, Malpaso, Chile
Armagnac VS, Havion-Ehny, Francja
degustacja w ciemno, łączenie wina i jedzenia
Barolo Castellero, Barale Fratelli, Włochy 2011
Amarone della Valpolicella Classico, Vigneto Monte Sant’Urbano, Speri, Włochy 2012
Cepparello, Isole e Olena, Rosso Toscana, Włochy 2010
PÓŁFINAŁ
degustacja w ciemno – jedno wino
Reserva, Evento, Bodegas Castillo de Mendoza, Rioja, Hiszpania 2010
degustacja w ciemno – trzy wina
Fine White Port, Dow’s, Portugalia NV
Alvarinho, Soalheiro, Vinho Verde, Portugalia 2021
Sercial 10YO, Barbeito, Madeira, Portugalia
alkohol
ouzo, Tirnavou, Katsaros, Grecja
sambuca, Luxardo, Włochy
gin, Bombay Sapphire, Anglia
wódka Młody Ziemniak, Chopin, Polska
rum Bank’s 5, Bacardi, Trinidad & Tobago
zadania serwisowe
wino czerwone:
Pinot Nero, Abbazia di Novacella, Alto-Adige, Włochy 2021
wino musujace:
Cuvee de Puracri, Chateau Purcari, Moldawia, Brut 2019
FINAŁ
degustacja w ciemno – dwa wina
Chateau Latour, Pauillac, Francja 1999
Chateau Haut-Brion, Pessac-Leognan, Francja 1999
degustacja w ciemno – trzy wina
Gewürztraminer, Classic, Hugel, Alsace, Francja 2018
Gewürztraminer, Alois Lageder, Südtirol-Alto Adige, Wlochy 2021
Gewürztraminer, Soljans Estate, Gisborne, Nowa Zelandia 2021
serwis wina musującego
Chardonnay - Pinot Noir, Reserva, Marevia, DO Cava, Hiszpania Brut, 2019
serwis białego wina
Bianka, Piwnice Półtorak Wines & Spirits, Podkarpacie, Polska 2018
serwis porto
Porto, Quinta Vale d. Maria, Portugalia 2017
wina rekomendowane na przyjęcie weselne
Sauvignon Blanc, Cool Coast Casa Silva, Colchagua Valley, Chile 2021
Chardonnay, Gran Terroir Angostura Casa Silva, Colchagua Valley, Chile 2021
Malbec, Generations, Bleasdale, Langhorne Creek, Australia 2019
Pinot Noir, Better Half, Jules Taylor, Marlborough, Nowa Zelandia 2021
Late Harvest, Casa Santos Lima, Lisboa, Portugalia 2017
Blanco Dulce de Corte, Bodegas Amalaya, Salta, Argentyna 2022