Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022. W finale zawodów pokonał Aleksandrę Harabasz z krakowskiej Bottiglierii, a trzecie miejsce zajęła Iwona Hereda pracująca od kilku lat na Cyprze w hotelu Four Seasons w Limassol. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizowało konkurs w poznańskim hotelu Andersia w weekend 15-16 października.
W zawodach startowało 25 zawodników i zawodniczek. Wyjątkowo liczna okazała się tym razem reprezentacja kobiet – w konkursie wzięło udział siedem sommelierek, a przewaga kobiet w finale była pierwszą w historii konkursów Stowarzyszenia.
Mistrzostwa miały trzy etapy: eliminacje, półfinał, do którego trafiło sześcioro zawodników oraz finał, który był starciem trojga najlepszych przed publicznością. W eliminacjach oprócz 40 testowych pytań uczestnicy konkursu mieli za zadanie m.in. dobrać wino do bardzo ostrej potrawy, wymagającej wina o dużej kwasowości, co okazało się dużym wyzwaniem dla młodych Sommelierów. W półfinale wśród zadań była degustacja w ciemno pięciu win i czterech różnych alkoholi. Zadania finałowe miały jak zwykle formę degustacji w ciemno i pełnego opisu wina oraz serwisu i doboru wina do potraw. Finaliści musieli podać w odpowiedni sposób szampan, pomarańczowe wino, które wymagało dekantacji, a także zaproponować wino do konkretnych dań lub zasugerować potrawy do określonego wina. Najtrudniejszym fizycznie zadaniem okazało się rozlanie dla publiczności finału podwójnego, trzylitrowego magnum na 30 równych porcji, bez możliwości dolewania do napełnionych już raz kieliszków. Tylko dwóm finalistom udało się w ten sposób całkowicie opróżnić gigantyczną butelkę.
„Poziom zawodników był bardzo wysoki. Cieszyło mnie ocenianie tak zdolnych młodych sommelierów”, mówi Kamil Wojtasiak, szef jury zawodów. „Wraz z moimi kolegami z jury chcieliśmy stworzyć jak najbardziej kompletne zawody, aby każdy z kandydatów mógł pokazać swoje najlepsze umiejętności. W wielu przypadkach widać było stres i to on był głównym powodem pomyłek i błędnych decyzji, ale każdy musi popełnić swoje błędy i z nich wyciągnąć lekcję. Z uśmiechem patrzę w naszą sommelierską przyszłość widząc tylu zdolnych i ambitnych młodych zawodników.”
Konkursowi towarzyszyły degustacje i seminaria dla sommelierów organizowane przez partnerów Mistrzostw: TiM, Chateau Purcari, Niemiecki Instytut Wina, Wines of Portugal, California Wines, National Wine Agency of Georgia i Les Grands Chais De France. Publiczność mogła wziąć udział w degustacji Bar des Sommeliers przygotowanej przez Vininova i Wina z Tejo, a tuż przed finałową galą w degustacji walk around.
W zadaniach konkursowych sędziowie wykorzystali następujące wina:
Eliminacje:
Franco Conterno, Dolcetto d’Alba DOC, Italy, 2020
Franco Conterno, Barbera d’Alba DOC, Italy, 2020
Oddero, Langhe Nebbiolo DOC, Italy, 2017
Châtequ du Bergey, Fronsac AOC, France, 2018
Pago de Los Capellanes, O Luar Do Sil Godello, Valdeorras DO, Spain, 2021
Brauneberger Riesling Trocken, Mosel, Germany, 2021
Brauneberger Riesling Kabinett Feinherb, Mosel, Germany, 2020
Brauneberger „Alte Reben” Riesling Spätlese Feinherb, Mosel, Germany, 2018
Półfinał:
Scheiblhofer, The Legends, Burgenland, Austria, 2019
Te Mata, Awatea, Hawke’s Bay, New Zealand, 2018
Ranch 32, Cabernet Sauvignon, Monterey - California, USA, 2017
Château Teyssier, Pezat, Bordeaux Supérieur AOC, France, 2018
Casa Silva, 5th Quinta Generacion, Valle De Colchagua, Chile, 2019
Brandy de Jerez Solera Reserva, Veragua, Spain
Cognac VS, Beauceant, France
Armagnac VSOP, Castarède, France
Grappa di Chianti Classico, Castello Fonterutoli, Italy
Quinta S. João Batista, Reserva Cabernet Sauvignon Touriga-Nacional, DO Tejo, 2012
Finał:
Finca El Origen, Torrontes Reserva, Salta, Argentina, 2021
Borgo Molino, Prosecco Rosé Extra Dry DOC, Italy, 2020
Dignitat, CAVA Rosat DO, Spain, NV
Duchessa Lia, Banchetto Spumante Dolce, Italy, NV
Frassinelli, Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Brut DOC, Italy, NV
Dignitat, CAVA Brut DO, Italy, NV
Oliver Zeter, Sekt Sauvignon Blanc Brut, Pfalz, Germany, 2019
Chateau Purcari, Academia Viorica Orange Sec, Moldova, 2020
Arthur Metz, Cuvée Prestige, Crémant d’Alsace AOP, France, 3L Bottle