Sommelierzy na start! Wielkimi krokami zbliża się XVIII edycja Mistrzostw Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie.
Mistrzostwa składają się z dwóch etapów. O 9.00 rozpoczną się eliminacje, które wyłonią trzech najlepszych zawodników. Finał konkursu, zaplanowany na 17.00 w głównej sali bankietowej hotelu, jest otwarty dla publiczności. Zawodnicy zmierzą się na scenie z serią zadań praktycznych i teoretycznych, a obserwatorami będą członkowie jury, pozostali zawodnicy i publiczność – przedstawiciele partnerów konkursu, restauratorzy, dziennikarze i zaproszeni goście.
Konkurs to dobra okazja, by sprawdzić i rozwinąć swoje kompetencje, zobaczyć w akcji kolegów po fachu, a wreszcie zdobyć punkty do reprezentowania Polski w międzynarodowych zawodach.
Udział w Mistrzostwach weźmie 22 sommelierów i sommelierek należących do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (kolejność alfabetyczna):
- Antoniak Rafał - Poznań / Restauracja Oskoma
- Chmielewski Bartłomiej - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
- Cieśla Tomasz - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
- Czaja Michał - Lublin / Manifest Wino
- Dobrzykowski Mateusz - Poznań / Vininova
- Friscke Robert - Bydgoszcz / Restauracja Sowa
- Fronczak Marek - Warszawa / Kieliszki na Hożej
- Głowacki Łukasz - Poznań / Restauracja Muga
- Hejza Dominik - Bydgoszcz / Butelki pod Blankami
- Liakhnovskyi Taras - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
- Majchrzak Daria - Poznań / Mielżyński
- Moczydłowski Marek - Warszawa / Kieliszki na Hożej
- Mozer Monika - Warszawa / Ed Red
- Nowak Patryk - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
- Olszewska Katarzyna - Warszawa / Kieliszki na Hożej
- Róg Paweł - Warszawa / Na Lato
- Skolimowski Bartosz - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
- Sokołowski Maciej - Poznań / MS-Sommelier
- Szaciłowski Filip - Warszawa / Kieliszki na Próżnej
- Szczepański Tomasz - Dublin / Shanahan's on the Green
- Tomczak Adam - Poznań / Mielżyński
- Wojtasiak Kamil - Warszawa / Butchery & Wine
Otwarty dla publiczności Finał Mistrzostw poprzedzi degustacja win kalifornijskich, która rozpocznie się w hotelu Regent o 16.30 i będzie trwała także w przerwach między wystąpieniami poszczególnych finalistów.
Partnerami strategicznymi Mistrzostw są Cisowianka Perlage, California Wine Institute, Consejo Regulador del Cava, Mondial Assistance i Regent Warsaw Hotel.
Gości finału konkursu prosimy o rejestrację na https://mps2018.evenea.pl/
