Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.
W XXI edycji mistrzostw startowało 25 zawodników. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) był podzielony na trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, degustowali wino w ciemno, dobierali wino i napoje do menu i korygowali kartę win. Półfinały, do których zakwalifikowało się 6 sommelierów, skupiały się na zadaniach sprawdzających praktyczne umiejętności sommelierskie: dobieraniu wina do jedzenia i umiejętności sprzedażowych.
Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej i praktycznej, sprawdzającej umiejętność pracy w zespole i zarządzanie restauracją. Każdy z trzech finalistów w ciągu 18 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zarekomendowanie i zaserwowanie wina musującego oraz wina na kieliszki podanie serów i zarekomendowanie do nich słodkich win, które pochodzą z tych samych regionów, a także obsługa gości na diecie wegańskiej.
W części sensorycznej zawodnicy musieli zidentyfikować 3 białe wina z hiszpańskich regionów Rioja, Rias Baixas i Rueda oraz trudne do rozpoznania czerwone Xinomavro z Grecji, Baga z Bairady w Portugalii i Barbaresco z włoskiego Piemontu. Pełen opis organoleptyczny dotyczył białego wina Pessac Léognan z Bordeaux. Ostatnim zadaniem w części sensorycznej konkursu była identyfikacja mocnych alkoholi, z której zawodnicy wyszli obronną ręką.
W ostatniej części finaliści mieli przeprowadzić szkolenie dla pracowników w związku z wprowadzeniem do karty nowego wina, którym okazało się Vallle Reale z apelacji Trebbiano d’Abruzzo (DOC).
„Poziom wiedzy teoretycznej wśród polskich sommelierów jest od lat na wysokim, międzynarodowym poziomie, Wszystkim, zwłaszcza finalistom, należą się gratulacje za prezentowany poziom wiedzy, profesjonalizm i zaangażowanie" podkreślił Andrzej Strzelczyk, który przewodniczył jury.
Imprezami towarzyszącymi Mistrzostwom były seminaria zorganizowane przez partnerów zawodów: Purcari Winery, California Wines, Les Grands Chais de France Foods and Wines from Spain oraz Valle Reale.
Wina wykorzystane w konkursie:
eliminacje
degustacja 2 win w ciemno
- wino białe: Chenin Blanc Barrel Fermented, Stellenrust 2019, RPA
- wino czerwone: Crozes Hermitage Les Jalets 2019, P. Jaboulet Aine, Francja
łączenie win z potrawami (menu: ceviche z dorsza):
- Menetou Salon 2020 Henry Pelle, Loire, Francja
- Woodcutters Shiraz 2017, Barossa Valley, Australia
zadanie sprzedażowe:
Gevelli Kakhuri Qvevri 2018
finał
serwis wina białego, czerwonego oraz musującego
- Santiago Roma Albariño Rias Baixas, DO, 2020, Hiszpania
- Dr. Hermann Riesling Feinherb Mosel Qualitätswein, 2020, Niemcy
- Casa Cadaval Reserva Branco Reserva 2018 Tejo DOC, Portugalia
- Castellani Chianti Riserva DOCG, 2018, Toskania, Włochy
- Le Gode Rosso di Montalcino DOC, 2018, Toskania, Włochy
- Uone Primitivo di Manduria DOC, 2020, Puglia, Włochy
- Winnica Jadwiga Różowa Pantera Pet – Nat, Polska
- Nozeco spumante alcohol free, Francja
- Schloss Gobelsburg Blanc de Blanc, Austria
- Prosecco Extra Dry, Borgo Molino Corte delle Rose, Włochy
- Purcari Freedom Blend Saperavi, Bastardo, Rara Neagra 2020, Mołdawia
identyfikacja win białych
- Viña Gravonia Crianza 2014, R. López de Heredia Viña Tondonia, Rioja DOCa, Hiszpania
- Albarińo Pazo de Señorias 2021, Rias Baixas DO, Hiszpania
- Verdeal 500 Floral 2018, Verdejo, Rueda DO, Hiszpania
identyfikacja win czerwonych
- Xinomavro 2017, Kintonis Winery, Naoussa PGI, Grecja
- Baga Nossa Calcario Vinhas Velhas 2018, Bairrada DOC, Filipa Pato & William Wouters, Portugalia
- Barbaresco DOCG Bordini La Spinetta 2019, Piemont, Włochy
degustacja wina w ciemno/opis sommelierski
- Chateau Cantelys Pessac Leognan AOC 2019, Bordeaux Francja
identyfikacja mocnych alkoholi
- Unicum
- Fernet Branca
- Underberg
- Jagermeister
- Wódka Zbożowa Wyborowa
- Saint James Rhum Agricole
- Salitos Tequila Silver
- Cavallina Bianca Grappa
szkolenie dla pracowników
- Valle Reale Vigna di Convento Capestrano Trebbiano d’Abruzzo DOC 2018, Włochy