Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

06.06.2022
Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

W XXI edycji mistrzostw startowało 25 zawodników. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) był podzielony na trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, degustowali wino w ciemno, dobierali wino i napoje do menu i korygowali kartę win. Półfinały, do których zakwalifikowało się 6 sommelierów, skupiały się na zadaniach sprawdzających praktyczne umiejętności sommelierskie: dobieraniu wina do jedzenia i umiejętności sprzedażowych.

Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej i praktycznej, sprawdzającej umiejętność pracy w zespole i zarządzanie restauracją. Każdy z trzech finalistów w ciągu 18 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zarekomendowanie i zaserwowanie wina musującego oraz wina na kieliszki podanie serów i zarekomendowanie do nich słodkich win, które pochodzą z tych samych regionów, a także obsługa gości na diecie wegańskiej.  

W części sensorycznej zawodnicy musieli zidentyfikować 3 białe wina z hiszpańskich regionów Rioja, Rias Baixas i Rueda oraz trudne do rozpoznania czerwone Xinomavro z Grecji, Baga z Bairady w Portugalii i Barbaresco z włoskiego Piemontu. Pełen opis organoleptyczny dotyczył białego wina Pessac Léognan z Bordeaux. Ostatnim zadaniem w części sensorycznej konkursu była identyfikacja mocnych alkoholi, z której zawodnicy wyszli obronną ręką.

W ostatniej części finaliści mieli przeprowadzić szkolenie dla pracowników w związku z wprowadzeniem do karty nowego wina, którym okazało się Vallle Reale z apelacji Trebbiano d’Abruzzo (DOC).

„Poziom wiedzy teoretycznej wśród polskich sommelierów jest od lat na wysokim, międzynarodowym poziomie, Wszystkim, zwłaszcza finalistom, należą się gratulacje za prezentowany poziom wiedzy, profesjonalizm i zaangażowanie" podkreślił Andrzej Strzelczyk, który przewodniczył jury.

Imprezami towarzyszącymi Mistrzostwom były seminaria zorganizowane przez partnerów zawodów: Purcari Winery, California Wines, Les Grands Chais de France Foods and Wines from Spain oraz Valle Reale.

Wina wykorzystane w konkursie:

eliminacje

degustacja 2 win w ciemno

  • wino białe: Chenin Blanc Barrel Fermented, Stellenrust 2019, RPA
  • wino czerwone: Crozes Hermitage Les Jalets 2019, P. Jaboulet Aine, Francja

łączenie win z potrawami (menu: ceviche z dorsza):

  • Menetou Salon 2020 Henry Pelle, Loire, Francja
  • Woodcutters Shiraz 2017, Barossa Valley, Australia

zadanie sprzedażowe:

Gevelli Kakhuri Qvevri 2018

finał

serwis wina białego, czerwonego oraz musującego

  • Santiago Roma Albariño Rias Baixas, DO, 2020, Hiszpania
  • Dr. Hermann Riesling Feinherb Mosel Qualitätswein, 2020, Niemcy
  • Casa Cadaval Reserva Branco Reserva 2018 Tejo DOC, Portugalia 
  • Castellani Chianti Riserva DOCG, 2018, Toskania, Włochy
  • Le Gode Rosso di Montalcino DOC, 2018, Toskania, Włochy
  • Uone Primitivo di Manduria DOC, 2020, Puglia, Włochy
  • Winnica Jadwiga Różowa Pantera Pet – Nat, Polska
  • Nozeco spumante alcohol free, Francja
  • Schloss Gobelsburg Blanc de Blanc, Austria
  • Prosecco Extra Dry, Borgo Molino Corte delle Rose, Włochy
  • Purcari Freedom Blend Saperavi, Bastardo, Rara Neagra 2020, Mołdawia

identyfikacja win białych

  • Viña Gravonia Crianza 2014, R. López de Heredia Viña Tondonia, Rioja DOCa, Hiszpania
  • Albarińo Pazo de Señorias 2021, Rias Baixas DO, Hiszpania
  • Verdeal 500 Floral 2018, Verdejo, Rueda DO, Hiszpania

identyfikacja win czerwonych

  • Xinomavro 2017, Kintonis Winery, Naoussa PGI, Grecja
  • Baga Nossa Calcario Vinhas Velhas 2018, Bairrada DOC, Filipa Pato & William Wouters, Portugalia
  • Barbaresco DOCG Bordini La Spinetta 2019, Piemont, Włochy

degustacja wina w ciemno/opis sommelierski

  • Chateau Cantelys Pessac Leognan AOC 2019, Bordeaux Francja

identyfikacja mocnych alkoholi

  • Unicum
  • Fernet Branca
  • Underberg
  • Jagermeister
  • Wódka Zbożowa Wyborowa
  • Saint James Rhum Agricole
  • Salitos Tequila Silver
  • Cavallina Bianca Grappa

szkolenie dla pracowników

  • Valle Reale Vigna di Convento Capestrano Trebbiano d’Abruzzo DOC 2018, Włochy

 

Nasi partnerzy