Dnia 24 czerwca 2017, w poznańskim SPOT odbędzie się już czwarta edycja wydarzenia "Polskie wina i Cydry". Stowarzyszenie Sommelierów Polskich jest patronem wydarzenia. Serdecznie zapraszamy do udziału w imprezie. Szczegóły poniżej.
Kiedy? 24 czerwca 2017 w godzinach 11:00 - 20:00
Gdzie: SPOT. ul. Dolna Wilda 87, 61-501 Poznań
PLAN DNIA (24/06/2017):
10.00-12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym
12.45-14.15 degustacja komentowana Wzgórz Trzebnickich oraz Winnicy Jakubów
14.30-17.00 warsztaty kulinarne z regionalnymi produktami z Wielkopolski. więcej info: http://bit.ly/2qT0MnT
17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2017”
17.00-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów oraz produktów regionalnych
Fundacja SPOT., Magazyn WINO, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich i Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zapraszają 24 czerwca 2017 roku po raz czwarty do SPOT. na całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom, cydrom i produktom regionalnym z Wielkopolski.
Będzie można je lepiej poznać, zdegustować oraz – co najważniejsze – kupić.
Po raz kolejny będziemy gościli w Poznaniu wybranych, naszym zdaniem najlepszych polskich winiarzy, producentów cydru oraz producentów spożywczych wyrobów regionalnych. Zaprezentujemy ich produkty w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu degustacyjnym, degustacji komentowanej, warsztatów kulinarnych oraz otwartej degustacji stolikowej.
10.00-12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym
Prowadzący: Tomasz Prange-Barczyński / Magazyn Wino
W czasie degustacji zostanie zaprezentowanych i skomentowanych ok. 30 wybranych polskich win i cydrów, które zostaną zaproponowane do autorskiego menu degustacyjnego, którego tematem przewodnim będą regionalne produkty z Wielkopolski.
Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl
Cena: 200zł, dla sommelierów 70zł
12.45-14.15 degustacja komentowana Wzgórz Trzebnickich oraz Winnicy Jakubów
Prowadzący: Maciej Nowicki/ Winicjatywa, Tomasz Kramer / SPOT., Szymon Maksymowicz / SPOT.
Prezentacja – naszym zdaniem – jednych z najciekawszych polskich winnic będzie miała charakter degustacji poziomej prezentującej wszystkie wina z nowego rocznika oraz degustację pionową wybranych etykiet.
Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona. Więcej informacji wkrótce.
Cena: 80zł, dla sommelierów 30zł
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl
14.30-17.00 warsztaty kulinarne z regionalnymi produktami z Wielkopolski
Prowadzący: Maciej Nowicki / Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
W czasie warsztatów uczestnicy będą mogli pracować wspólnie z jednym z najciekawszych polskich szefów kuchni, ale także wspólnie z nim rekonstruować staropolskie przepisy kulinarne z wykorzystaniem regionalnych produktów z Wielkopolski.
Warsztaty będą miały charakter otwarty.
Liczba miejsc ograniczona.
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2017”
W tym roku po raz pierwszy naszemu festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs winiarski, który organizujemy wraz ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich. Wraz z jego przedstawicielami wyróżnimy „Korkami” najlepsze polskie wina.
17.00-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów oraz produktów regionalnych
Degustacja będzie miała charakter degustacji stolikowej, w czasie której każdy z zaproszonych winiarzy, cydrowników i producentów będzie prezentował swoje wyroby.
W jednym miejscu będzie można zdegustować i kupić ponad sto polskich win, cydrów i wyrobów regionalnych z Wielkopolski.
Degustacja otwarta przeznaczona dla wszystkich zainteresowanych.
bezzwrotna kaucja za kieliszek: 20 zł, płatne na miejscu
Kontakt: Tomasz Kramer wino@spot.poznan.pl +48 835 88 40
KONKURS WINIARSKI "POLSKIE KORKI 2017"
Po raz pierwszy w ramach festiwalu „Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017” odbędzie się Konkurs Winiarski „Polskie Korki 2017”.
Ma on na celu dokonanie profesjonalnej oceny polskich wyrobów winiarskich, ale tylko takich, które zostały wytworzone w 100% z winogron uprawianych i zebranych w Polsce. W Konkursie mogą wziąć udział producenci i importerzy wina, niezależnie od tego, czy będą uczestnikami festiwalu.
Próbki win, podzielonych według odpowiednich kategorii, będzie oceniać międzynarodowe Jury Konkursowe, składające się między innymi z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, które objęło patronatem nasz festiwal.
Pełen skład jury: Ursula Heinzelmann (wiecej: http://bit.ly/2qVz8Wu), Tomasz Prange Barczyński (Przewodniczący jury, więcej:http://bit.ly/2rGj78m), Maciej Nowicki (więcej: http://bit.ly/2rXE7Vt), Lechosław Olszewski (Sekretarz jury), Łukasz Głowacki, Paweł Białęcki, Maciej Sokołowski, Maciej Danielewicz, Mateusz Dobrzykowski, Tomasz Kramer. więcej: http://bit.ly/2ro7ZNy
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych o zapoznanie się z regulaminem http://bit.ly/2pbLJWq oraz formularzem zgłoszeniowym http://bit.ly/2pSfKsY
Patronat honorowy: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Patronat: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Kobiety i Wino, USTA,Food & Friends, Winicjatywa
Współorganizator: Magazyn WINO