Pierwszy obóz sommelierski SSP: dwa dni intensywnych szkoleń, degustacji, seminariów i wykładów. Wydarzenie zorganizowane w pierwszym tygodniu kwietnia w hotelach Ibis Gdańsk Stare Miasto i Mercure Gdańsk Stare Miasto było pierwszym w takiej formule szkoleniowym spotkaniem dla polskich sommelierów. Wśród tematów szkoleń znalazły się m.in. strategia sprzedaży, etyka zawodu, czy higiena pracy. Tomasz Kolecki i Grzegorz Jach poprowadzili wykład dotyczący konkursów winiarskich organizowanych przez Stowarzyszenie i warsztat z oceniania win w konkursach. Adam Tomczak przygotował szkolenie z serwisu win musujących, Łukasz Głowacki przygotował seminarium na temat łączenia wina i jedzenia, a Dominik Węsierski poprowadził motywujący wykład o przygotowaniu do zawodów sommelierskich. O znaczeniu i jakości szkła w branży wina opowiedział podczas seminarium przedstawiciel marki Chef & Sommelier. Pionową degustację rieslingów zorganizowała winnica Majątek Drzewce, z kolei niemieckie rieslingi i wina bezalkoholowe prezentowała grupa Les Grand Chais de France. Uczestnicy wydarzenia mieli też okazję degustować polski gin, prezentowany przez Marcina Krzystolika i poznawali kulisy produkcji Chopin Vodka, a doskonały pairing mocnych alkoholi podczas kolacji degustacyjnej przygotował partner Stowarzyszenia – The Macallan. Dziękujemy wszystkim partnerom, uczestnikom i członkom SSP zaangażowanym w organizację wydarzenia!