Marek Przyborek zdobył tytuł Sommeliera Roku Nowej Zelandii! Ubiegłoroczny Mistrz Polski Sommelierów reprezentował w konkursie restaurację Huami w Auckland. Drugie miejsce zajął Andrea Martinisi z restauracji Grove i Baduzzi w Auckland, trzeci był Maciej Zimny reprezentujący restaurację Noble Rot w Wellington. Uroczystość ogłoszenia laureatów odbyła się 19 sierpnia w New Zealand School of Food and Wine w Auckland.
Tytuł jest przyznawany za wybitną wiedzę o winach z Nowej Zelandii i całego świata, zdolności komunikacyjne i umiejętności serwisowe. Mogą się o niego ubiegać osoby pracujące jako sommelierzy i menedżerowie w hotelach i restauracjach Nowej Zelandii.
Marek Przyborek mieszka w Zelandii już od roku, jest głównym sommelierem w restauracji Huami wchodzącej w skład Skycity. Współpracuje także z trzema innymi restauracjami z rodziny Skycity - The Grill by Sean Connolly, Masu by Nic Watt oraz Bellotta. Karta win w Huami zdobyła w tym roku 2 kieliszki z Wine Spectator Restaurant Award.
„Zawody w Nowej Zelandii to znacznie mniejsza skala niż Mistrzostwa Polski 2017 – przyznaje Marek, ale na razie nie myśli o powrocie. „Bardzo lubię mieszkać i pracować w Nowej Zelandii. Zupełnie inaczej jest się uczyć o winach mieszkając w winiarskim kraju! Podoba mi się też współtworzenie sommelierskiego środowiska. Sommelierzy muszą tu sporo nadrobić względem winiarzy, ale jest też niesamowita energia!”
W październiku Marek będzie reprezentował Nową Zelandię podczas konkursu Best Sommelier of Asia-Oceania organizowanych przez ASI w Kyoto.
Gratulacje!