Amerykańskie whiskey i bourbon - The Best of US

06.06.2021
Amerykańskie whiskey i bourbon - The Best of US

Kolejne szkolenie programu The Best of US poświęcone było amerykańskim whiskey i burbonom. Odbyło się 26 maja 2021 r. i zostało poprowadzone przez: Janusza Trendewicza, Adama Frankowskiego oraz Rafała Nawrota, którzy jako lokalni dystrybutorzy reprezentowali trzy różne marki whisky. Na wstępie uczestnicy seminarium zapoznali się z historią whiskey i burbonów w Stanach Zjednoczonych, metodą ich produkcji, głównymi stylami oraz wiodącymi producentami.

Prezentacje prowadzących były przeprowadzane na platformie online, dzięki czemu sommelierzy z całej Polski mogli jednocześnie w nich uczestniczyć. Ponadto, próbki degustacyjne omawianych przykładów amerykańskich whiskey i burbonów zostały rozesłane do wszystkich uczestników. W większych miastach Polski, regionalni pełnomocnicy Stowarzyszenia zorganizowali spotkania w mniejszych grupach w celu wspólnej degustacji oraz dyskusji.

Podczas szkolenia sommelierzy mieli okazję zdegustować i porównać ze sobą 13 różnych rodzajów whiskey i burbonów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych takich znanych marek jak: Jack Daniel’s, Woodford Reserve, Wild Turkey, Maker’s Mark, Jim Beam czy Bookers. Degustacja oraz dogłębna analiza pozwoliła wszystkim uczestnikom na poznanie oraz zrozumienie prezentowanych stylów oraz ich czołowych producentów. 

Prezentacja od partnera spotkania zostala załączona poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z nią. 

Prowadzący i partnerzy spotkania:
Janusz Trendewicz, Whisky Brand Ambassador, reprezentant marki Jim Beam i Makers Mark, firma Stock Polska
Adam Frankowski, Super Premium Brand Ambassador, reprezentant marki Jack Daniels, firma Brown Forman
Rafał Nawrot, Brand Ambassador Campari Group w Polsce, reprezentant Wild Turkey Bourbon
Sponsor programu The Best of US: Ambasada Stanów Zjednoczonych w Polsce

Nasi partnerzy