Amerykańskie whiskey i bourbon - The Best of US

06.06.2021
Amerykańskie whiskey i bourbon - The Best of US

Kolejne szkolenie programu The Best of US poświęcone było amerykańskim whiskey i burbonom. Odbyło się 26 maja 2021 r. i zostało poprowadzone przez: Janusza Trendewicza, Adama Frankowskiego oraz Rafała Nawrota, którzy jako lokalni dystrybutorzy reprezentowali trzy różne marki whisky. Na wstępie uczestnicy seminarium zapoznali się z historią whiskey i burbonów w Stanach Zjednoczonych, metodą ich produkcji, głównymi stylami oraz wiodącymi producentami.

Prezentacje prowadzących były przeprowadzane na platformie online, dzięki czemu sommelierzy z całej Polski mogli jednocześnie w nich uczestniczyć. Ponadto, próbki degustacyjne omawianych przykładów amerykańskich whiskey i burbonów zostały rozesłane do wszystkich uczestników. W większych miastach Polski, regionalni pełnomocnicy Stowarzyszenia zorganizowali spotkania w mniejszych grupach w celu wspólnej degustacji oraz dyskusji.

Podczas szkolenia sommelierzy mieli okazję zdegustować i porównać ze sobą 13 różnych rodzajów whiskey i burbonów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych takich znanych marek jak: Jack Daniel’s, Woodford Reserve, Wild Turkey, Maker’s Mark, Jim Beam czy Bookers.

Prowadzący i partnerzy spotkania:
Janusz Trendewicz, Whisky Brand Ambassador, reprezentant marki Jim Beam i Makers Mark, firma Stock Polska
Adam Frankowski, Super Premium Brand Ambassador, reprezentant marki Jack Daniels, firma Brown Forman
Rafał Nawrot, Brand Ambassador Campari Group w Polsce, reprezentant Wild Turkey Bourbon
Sponsor programu The Best of US: Ambasada Stanów Zjednoczonych w Polsce

Nasi partnerzy