Przez kilka ostatnich dni lata, Estonia stała się sommelierskim centrum krajów bałtyckich. Przyjechali do niej sommelierzy z Litwy oraz Estonii.
W Tallinie wybrano najlepszego sommeliera krajów bałtyckich podczas jubliszeuszowego turnieju Vana Tallin Baltic Sommelier Grand Prix. Został nim reprezentant Łotwy Raimonds Tomsons. Za nim uplasowali się Kaspars Reitups również Łotwy oraz Kristjan MarkII z Estonii.
Jak twierdzi sam Raimonds największy problem na początku sprawiały mu, nerwy, było to w głównej mierze spowodowane jego pięcioletnią przerwą uczestnictwa w zawodach.
Finał odbył się na „żywym organiźmie“ w restauracji Tuljak, ze specjalnym menu stworzonym przez szefa kuchni Tõnis Siigur’a. Finaliści mieli za zadanie obsługę gości w restauracji podczas kolacji.
Jak twierdzi Prezes Zarządu AS Liviko Jankiem Kalvi zawód sommeliera ma coraz większe znaczenie w Estonii, Litwie oraz Łotwie. Ogromna rzesza turystów odwiedzających te kraje oraz zwiększająca się świadomość samych konsumentów pokazuje jak ważny w kulturze staje się ten zawód.
Do jury został zaproszony również prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Piotr Kamecki.
Organizacja zawodów w naszym regionie pokazuje, że środowisko sommelierskie coraz bardziej się integruje, nadając organizowanym zawodom coraz wyższą rangę.
Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich w jury Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix
07.09.2015
Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich w jury Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix