Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce w Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Zwycięzcą konkursu został Marc Almert, 27-letni sommelier z Niemiec, pracujący w hoteu Baur du Lac w Zurychu. W finale pokonał Ninę Hojgaard z Danii i Raimondasa Tomsonsa z Łotwy.
Konkurs organizowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) odbył się w Antwerpii i trwał od poniedziałku do piątku, 15 marca. Łącznie startowało 66 uczestników reprezentujących 63 państwa, a każdy z nich wygrał wcześniej mistrzostwa sommelierów w ojczystym kraju. Otwarty dla publiczności finał w Elisabeth Centre oglądało na miejscu ponad 1100 osób, ostatni etap zawodów był też transmitowany na żywo na Facebook i Youtube. W jury konkursu zasiadał szef Stowarzyszenia Sommelierów Polskch, Piotr Kamecki.
Dziękując wszystkim za wsparcie Piotr Pietras napisał na swoim profilu na FB: „Mimo że od początku celowałem w finał, mogę być zadowolony i mam świadomość, że dałem z siebie wszystko. Zadecydowały szczegóły. W czubie jest coraz ciaśniej, dołączają młodzi gniewni, a starzy wyjadacze nie ustępują. Jeśli wrócę za 3 lata, to na pewno silniejszy i tylko wtedy, jak będę gotowy na zwycięstwo.”
Stowarzyszenie aktywnie wspierało Piotra w przygotowaniach do zawodów. Do roli trenera zaangażowany został Jess Kildetoft MS, który opracował dla Piotra specjalny plan, a sesje treningowe odbywały się w Wielkiej Brytanii, Danii oraz w Polsce.