Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu. Drugie miejsce zajęła Karolina Nowosadzka z warszawskiej Butchery & Wine, trzeci był Kajetan Zalewski reprezentujący Ale Wino w Warszawie.
W konkursie przeprowadzonym 28 października w poznańskim hotelu Ilonn brało udział 30 uczestników - młodzi sommelierzy, kelnerzy, osoby pracujące w restauracjach, sklepach winiarskich i firmach importujących wino. Górną granicą wieku dla uczestników konkursu było 30 lat.
Konkurs miał dwa etapy. Wśród trwających kilka godzin zadań eliminacyjnych znalazły się test z wiedzy o winie, degustacja wina w ciemno, food pairing, rozpoznanie trzech rodzajów alkoholu i dekantacja wina. W czasie finału z udziałem publiczności adepci sztuki sommelierskiej mieli za zadanie zaserwować wino jurorom wcielającym się w role gości hotelowej restauracji, dobierali wino do potrawy przygotowanej przez szefa kuchni, musieli rozpoznać pięć różnych rodzajów alkoholi w ciemno, a na koniec polerowali na czas kieliszki.
„Mimo wyraźnej granicy wieku w konkursie wystartowali zarówno doświadczeni sommelierzy, jak i osoby będące na początku drogi - najmłodszy uczestnik miał zaledwie 18 lat. Poziom konkursu był jednak dość wysoki i wyrównany”, mówi Tomasz Kolecki, przewodniczący jury. Jego zdaniem najwięcej problemów sprawiały uczestnikom zadania sensoryczne, które wymagają długiej praktyki i „chłodnej głowy”, a najlepiej wypadły zadania teoretyczne i praktyczne.
Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podkreśla, że formuła konkursu pozwala młodym sprawdzić swój poziom wiedzy i zawodowy potencjał, a ludziom z branży wyłowić talenty, które przy odpowiednim wsparciu mają szansę stać się w przyszłości gwiazdami w środowisku sommelierów i profesjonalnym wsparciem dla restauratorów w osiąganiu zysków ze sprzedaży wina. „Ucieszył nas finał z udziałem dziewczyny. To pierwszy raz od 12 lat, a w konkurencji startowało w sumie 5 kobiet. Przeważa opinia, że charakter pracy sommeliera nie sprzyja kobietom, tym bardziej doceniamy determinację i odwagę sommelierek pracujących w zawodzie i startujących w konkursach.”, mówi Kamecki.
W konkursie brały udział osoby z całej Polski, jednak większość pracuje w Poznaniu lub Warszawie, ale wśród uczestników znaleźli się także sommelierzy z Trójmiasta, Lublina, Wrocławia, czy Białegostoku. Jurorami byli czołowi polscy sommelierzy ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Partnerzy strategiczni Konkursu to naturalna woda mineralna Cisowianka Perlage i hotel Ilonn.