A.S.I. Diploma 2017 | Sommelierzy

A.S.I. Diploma 2017

06.03.2017
A.S.I. Diploma 2017

Dnia 27 lutego 2017 odbyła się kolejna, szósta edycja międzynarodowego egzaminu na A.S.I Sommelier Diploma. W zaprzyjaźnionej warszawskiej Winosferze, do egzaminu podeszło czterech naszych czołowych sommelierów: Piotr Pietras, Marek Przyborek, Norbert Dudziński i Kamil Wojtasiak.

Wyniki egzaminu dostępne będą za około miesiąc, ale Panowie są optymistami. Oto co powiedzieli po egzaminie:

Piotr Pietras:
"Egzamin stał na wysokim, międzynarodowym poziomie. Jego formuła ma podobny charakter do sommelierskich mistrzostw. Teoria była trudna i bardzo kompleksowa, nie ograniczała się jedynie do tematu wina. Pytano nas o kawy, herbaty, wody mineralne, jak również piwa, wódki czy whisky. Pisaliśmy też esej dotyczacy profesji sommeliera. Degustacja w ciemno win i destylatów była dosyć klasyczna, podobnie jak serwis i sprzedaż wina. Z racji moich przygotowań na Mistrzostwa Europy, byłem na ten egzamin należycie przygotowany i traktuję go jako jeden z ważniejszych treningów przed majowymi zawodami w Wiedniu".
 
Marek Przyborek:
"Przystąpiliśmy do egzaminu ASI Diploma w bardzo dobrej atmosferze w gronie bardzo dobrych sommelierów i kolegów. Co sprawiło największe trudności - merytorycznie: mapa Kampanii, profile smakowe kawy z różnych lokacji i nalewka z czeremchy (nie do dostania w UK. Sformułowanie niektórych pytań/tłumaczenie na angielski - nad niektórymi trzeba było się trochę nagłowić albo wspomagać wersją francuską. Bardzo fajne było zadanie parowania czerwonego wina z Douro i bunca".

Aby zostać "międzynarodowym, dyplomowanym sommelierem A.S.I." należało odpowiedzieć na kilkadziesiąt trudnych pytań w teście teoretycznym, napisać esej tematyczny, sprostać takim zadaniom praktycznym jak serwis, czy degustacja w ciemno win i mocnych alkoholi. Wszystko oczywiście w języku obcym. Egzamin nie jest prosty, o czym świadczą liczby. W zeszłym roku na całym świecie zdało go jedynie 25 sommelierów. Dotychczas dyplomem sommeliera A.S.I. może pochwalić się 7 Polaków: Tomasz Kolecki, Paweł Demianiuk (obaj zdali w 2013), Andrzej Strzelczyk, Łukasz Głowacki i Maciej Sokołowski (w 2015) oraz Adam Tomczak i Dominik Węsierski (w 2016). Trzymamy kciuki za to byśmy już wkrótce mogli pochwalić się 11 sommelierami rangi międzynarodowej A.S.I.

Nasi partnerzy